Ölsorter från mindre bryggerier

  1. Sour beer – Detta är en ölsort som har en syrlig smak, vilket kommer från den speciella jäsningsprocessen. Sour beer är vanligt i Belgien, men även mindre bryggerier i USA och Storbritannien producerar denna ölsort.
  2. Imperial Stout – En kraftfull och fyllig öl med hög alkoholhalt. Detta är en öltyp som har sitt ursprung i Ryssland och har en tydlig kaffetouch.
  3. Belgian Tripel – En ljus och stark öltyp från Belgien, känd för sin fruktiga smak och höga alkoholhalt. Denna ölsort bryggs vanligtvis med tre gånger så mycket malt som vanliga belgiska ale.
  4. Saison – En frisk och fruktig öltyp som ursprungligen kommer från franska bondgårdar. Denna öl har en balanserad smak av kryddor och fruktighet.
  5. Barley Wine – En öltyp som liknar en stark ale men som har högre alkoholhalt och en söt smak. Den bryggs vanligtvis med mycket malt och kan vara en utmaning att dricka på grund av sin höga alkoholhalt.
  6. IPA – Indian Pale Ale är en öltyp som har en hög andel humle, vilket ger den en bitter smak och en frisk doft. IPA är mycket populärt i USA och Storbritannien.
  7. Rauchbier – En tysk öltyp som är gjord på rökt malt. Denna öl har en speciell röksmak och doft, vilket kommer från rökningen av malten.
  8. Gose – En syrlig öltyp från Tyskland som har smaksatts med koriander och salt. Denna ölsort är känd för sin uppfriskande och unika smak.
  9. Berliner Weisse – En annan syrlig öltyp från Tyskland som är lätt och uppfriskande. Denna öl har en ljus färg och en syrlig smak som kommer från mjölksyrebakterier.
  10. Kölsch – En öltyp från Köln i Tyskland som är lätt och frisk med en mild smak. Denna ölsort bryggs med en speciell typ av jäst som ger den dess unika smak.

Dessa är bara några exempel på speciella ölsorter från mindre bryggerier runt om i världen. Varje bryggeri har sin egen unika prägel på sina ölsorter, så det finns alltid något nytt och spännande att upptäcka.